Przypomnijmy, ¿e to ju¿ drugie, po przeprowadzonych w grudniu ubieg³ego roku warsztatach kulinarnych, przedsiêwziêcie przeprowadzone w ramach wspó³pracy z Oddzia³em Terenowym Agencji Rynku Rolnego w Gdyni.
W rywalizacji wziê³y udzia³ trzy szko³y: 1. Zespó³ Szkó³ Agrotechnicznych i Ogólnokszta³c±cych w Swaro¿ynie, 2. Zespó³ Szkó³ Rolniczych Centrum Kszta³cenia Praktycznego w Boles³awowie, 3. Zespó³ Szkó³ Rolnicze Centrum Kszta³cenia Ustawicznego w £odzie¿y.
Ka¿da ze szkó³ mia³a za zadanie przygotowanie jednej, wybranej przez siebie potrawy. Produkt finalny ocenia³o Jury w sk³adzie: Czes³aw Elzanowski - Cz³onek Zarz±du Województwa Pomorskiego, Artur Michna - krytyk kulinarny, oraz p. Edyta Klasa z Departamentu ¦rodowiska i Rolnictwa Urzêdu Marsza³kowskiego Województwa Pomorskiego.
I miejsce zajêli uczniowie z Zespo³u Szkó³ w Boles³awowie. Zwyciêzcy otrzymali puchar Dyrektora OT ARR oraz nagrodê rzeczow± tj. maszynkê elektryczn± do miêsa marki Zelmer. II i III miejsce zajê³y kolejno: Zespó³ Szkó³ w £odzierzy i Zespó³ Szkó³ w Swaro¿ynie, którym za udzia³ w turnieju wrêczono patelnie "Berghoff".
Jednocze¶nie w trakcie trwania turnieju, odby³o siê tak¿e seminarium dotycz±ce problematyki wytwarzania, ochrony i promocji ¿ywno¶ci wysokiej jako¶ci w województwie pomorskim.
|