Celem wycieczki by¿o zapoznanie uczni¿w z procesem technologicznym produkcji alkoholi z surowc¿w naturalnych oraz wyposa¿eniem technicznym zak¿adu. Destylarnia kupuje destylat rolniczy zbo¿owy z rodzimych i sprawdzonych gorzelni. Produkowany z niego spirytus rektyfikowany zwyk¿y i neutralny najwy¿szej jako¿ci jest stosowany do sporz¿dzania likier¿w i napoj¿w spirytusowych kategorii w¿dka i spirytus oraz napoj¿w spirytusowych smakowych,zio¿owych,owocowych i gorzkich. Aby wyr¿b spe¿nia¿ najwy¿sze wymagania bezpiecze¿stwa zdrowotnego, zak¿ad zainstalowa¿ nowoczesn¿ kolumn¿ rektyfikacyjn¿ francuskiej firmy INTERIS, dzi¿ki kt¿rej otrzymuje najwy¿szej jako¿ci alkohol etylowy rolniczy o du¿ej wydajno¿ci. W trakcie zwiedzania uczniowie zobaczyli now¿ wysokowydajn¿ lini¿ rozlewnicz¿, nowoczesn¿ bezobs¿ugow¿, ekologiczn¿ kot¿owni¿ zasilan¿ gazem ziemnym oraz zmodernizowan¿ zestawialni¿ i rozlewni¿ w¿dek. Wycieczk¿ zorganizowa¿y panie Gra¿yna Murawska i Halina Plichta.
    |