Zespó³ Szkó³ Agrotechnicznych i Ogólnokszta³cących
im. Stanis³awa Staszica w Swaro¿ynie
zaprasza
do udzia³u
w XV Powiatowym Konkursie Wielkanocnym pt.
"PISANKI, PALMY, CIASTA I STROIKI WIELKANOCNE"
TERMIN I MIEJSCE:
7 kwietnia 2017 roku (piątek) godz. 10:00 w ZSAiO w Swaro¿ynie
CELE KONKURSU:
- kultywowanie tradycji ludowych,
- pobudzanie m³odzie¿y do inwencji twórczej,
- propagowanie kultury naszych regionów,
- nabywanie umiejêtnoœci prezentacji wykonanych prac.
WARUNKI UCZESTNICTWA:W konkursie uczestniczą uczniowie szkó³ gimnazjalnych i
ponadgimnazjalnych oraz cz³onkowie Kó³ Gospodyñ Wiejskich i pensjonariusze Ośrodków Pomocy Spo³ecznej. Reprezentantem mo¿e byæ osoba
lub grupa (nie wiêcej ni¿ 3 osoby).
PRZEDMIOT KONKURSU:Przedmiotem konkursu jest wykonanie:
- palmy wielkanocnej - dowolnego regionu - na bazie surowców naturalnych (zbo¿e, zio³a, trawy itp.),
- pisanek - na jajach kurzych (wydmuszkach lub gotowanych) dowolną techniką (minimum 4 sztuki),
- ciast wielkanocnych (baba wielkanocna i mazurek),
- stroika wielkanocnego (na bazie zbó¿ lub rze¿uchy).
ZASADY KONKURSU:Konkurs odbywa siê w 4 kategoriach:
- I kategoria - palma wielkanocna,
- II kategoria - pisanki,
- III kategoria - ciasta wielkanocne,
- IV kategoria - stroik wielkanocny
Do prac nale¿y do³ączyæ krótką informacjê na kartce papieru format A-4 dotyczącą regionu, który reprezentuje wykonana praca.
Prezentacjê przed komisją konkursową dokonują przedstawiciele zespo³u. Prace nale¿y dostarczyæ w dniu konkursu od godz. 8.00.
Organizator konkursu zapewnia miejsce na prezentacjê ze stolikiem o powierzchni 1 m2. Otwarcie konkursu o godz. 10.00.
OCENA PRZYGOTOWANYCH PRAC:
Komisja konkursowa powo³ana przez organizatora dokona oceny w opraciu o wyznaczone krytria. Ocena prac w dniu konkursu o godz. 10:00.
Kryteria oceny prac:
- ocena ciast - baby wielkanocnej , mazurka
- dekoracja
- estetyka wykoniania
- walory smakowe
- ocena pisanek
- pomys³owoœc
- wk³ad pracy
- estetyka wykonania
- nawiązanie do tradycji ludowych
- ocena stroika wielkanocnego i palmy
- dobór elementów
- pomys³owoœc
- estetyka wykonania
- wk³ad pracy
UWAGA !
Zg³oszenia nale¿y przes³aæ na za³ączonym formularzu faksem lub listownie do 24 marca 2017 roku.
FORMULARZ
Zespó³ Szkó³ Agrotechnicznych i Ogólnokszta³cących
im. Stanis³awa Staszica
83-115 Swaro¿yn
ul. Szkolna 2
tel./fax 058 536-93-93
Na laureatów czekają liczne nagrody oraz dyplomy.
Bli¿szych informacji udziela:
Andrzej Murawski
tel. 600-258-085
tel. do szko³y 058-536-93-93
VI Powiatowy Konkurs Wielkanocny pt.
"PISANKI, PALMY, CIASTA I STROIKI WIELKANOCNE"
-->