Warsztaty zorganizowano przy wsp¿¿pracy Oddzia¿u Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gdyni a ich przedmiotem by¿a nauka przyrz¿dzania trzech potraw regionalnych, wpisanych na list¿ produkt¿w tradycyjnych wojew¿dztwa pomorskiego w kategorii "Gotowe dania i potrawy":
- czarniny - golc¿w z kapust¿ - kury po kociewsku
Jednocze¿nie, obok warsztat¿w, uczniowie wzi¿li udzia¿ w seminarium, w trakcie kt¿rego mogli pozna¿ zasady wytwarzania, ochrony i promocji ¿ywno¿ci wysokiej jako¿ci w UE.
Go¿¿mi specjalnymi przedsi¿wzi¿cia byli: pani Wies¿awa Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet, kt¿ra zaprezentowa¿a sw¿j przepis na fefernuski kociewskie, pierniki w¿asnego autorstwa wpisane na list¿ produkt¿w tradycyjnych oraz przedstawiciele Urz¿du Marsza¿kowskiego w Gda¿sku.
|